• Blog
  • Sollicitatietips Operator

Sollicitatietips voor iedere operator to be

Solliciteren. Voor de één is het een fluitje van een cent en voor de ander is het een hele opgave. Om kans te maken op die baan is het van belang dat je je goed voorbereid op het gesprek. Naast de basis tips geven we je in deze blog een aantal tips waardoor je gegarandeerd een goede indruk achterlaat bij de opdrachtgever.

Één van de belangrijkste tips is dat je tijdens een gesprek je jas uittrekt. Als je deze aanhoudt, geef je de opdrachtgever de indruk dat je weinig interesse hebt en het liefst zo snel mogelijk weer weg bent. Naast het uittrekken van je jas is het netjes om drinken aan te nemen, ongeacht of je dorst hebt. Het aannemen van drinken schept een band.

Verzorgd uiterlijk en voorbereiding

Naast het uittrekken van je jas en het aannemen van drinken is aandacht geven aan een verzorgd uiterlijk ook een belangrijke tip. Trek je mooiste outfit uit de kast en verzorg je haar. Als je eenmaal in gesprek bent met de opdrachtgever, stel je vragen en luister je goed naar wat er verteld wordt. Spreek daarnaast nooit negatief over je huidige of vorige werkgever als het gesprek hierop komt. En uiteraard de allerbelangrijkste basis tip: bereid het gehele gesprek voor, een goed begin is het halve werk!

Stappenplan

Door naast bovenstaande basistips ook het volgende stappenplan te volgen, weet je zeker dat je goed voorbereid bent op het gesprek met misschien wel je toekomstige werkgever.

1.Schrijf alles op!

Print de vacature uit of lees deze heel goed door en schrijf informatie op over het gesprek. Met wie ga je het gesprek voeren? Waar moet je zijn en hoe laat? Alle notities die je van tevoren hebt gemaakt, kun je meenemen naar het gesprek. Zo krijgt je gesprekspartner het gevoel dat jij je goed hebt voorbereid!

2.Neem alles nog eens door

Zorg ervoor dat je alles wat je hebt opgeschreven nog eens goed doorneemt voor je het gesprek in gaat. Heb voor jezelf helder wat je wilt vertellen, zoals bijvoorbeeld de reden van vertrek bij je vorige werkgever of waarom je weg wilt bij je huidige werkgever. Maar ook welke vragen je wilt stellen en waarom deze functie echt iets voor jou is.

3.Verdiep je in de werkgever en de vacature

Bezoek van tevoren de website van de werkgever en zorg dat je de vacature kent. Mocht je dan toch nog vragen hebben, kun je deze noteren en tijdens het gesprek stellen. Het laat zien dat je goed voorbereid bent als je vragen stelt of iets benoemt over wat je op de website gezien hebt.

4.Bereid overige vragen voor

Naast de vragen die je hebt aan de hand van de website of vacature van de werkgever is het belangrijk om overige vragen voor te bereiden. Wat wil je weten over het bedrijf, de collega's? Hieronder een aantal vragen die jij tijdens het gesprek kunt stellen:

  1. Hoe zal mijn werkdag eruit zien?
  2. Wat is de samenstelling van het team?
  3. Hoe is de sfeer in het team?
  4. Hoe verloopt de communicatie intern?
  5. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

5.Last but not least: Bereid vragen voor die JIJ kan verwachten

Een nieuwe werkgever gaat uiteraard ook vragen aan jou stellen en het is dan natuurlijk verstandig om dit voorbereid te hebben. Zorg dat je van tevoren in ieder geval hebt opgeschreven wat je sterke en je zwakke punten zijn. Daarnaast wilt de werkgever natuurlijk weten waarom zij jou moeten aannemen voor deze functie en wat je eventuele ambities zijn. Zorg dat je hier een antwoord op hebt.  

Mocht je aan de hand van deze tips en het stappenplan toch nog hulp nodig hebben bij de voorbereiding van jouw gesprek of je hebt nog een vraag, neem dan contact op met je contactpersoon bij Pro Industry.