WELKE PLOEGENDIENST past bij jou?

Ploegendiensten zijn veelvoorkomend in verschillende sectoren, zoals de industrie, gezondheidszorg en horeca. Als werkgever kun je ploegendiensten gebruiken om 24/7 te werken, wat essentieel kan zijn voor bepaalde productieprocessen. Ploegendiensten hebben voordelen en uitdagingen. Maar wat houden ze precies in? In deze blog leggen we het uit.

  • 17 oktober 2023
  • 3 min. leestijd
Ploegendienst

Werken in ploegendiensten kan voordelen bieden aan jou als werknemer. Het geeft je meer flexibiliteit in je werkrooster, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld ouder bent of een deeltijdstudie volgt. Bovendien ontvang je een extra vergoeding, ook wel bekend als een ploegentoeslag. Dit is financieel aantrekkelijk, begrijpelijk.

Welke ploegendiensten zijn er?

Er zijn verschillende soorten ploegendiensten. Om je een beter beeld te geven van hoe ze eruitzien, hebben we de drie meest voorkomende ploegendiensten op een rijtje gezet.

DE VASTE PLOEGENDIENST

In een vaste ploegendienst werk je als medewerker altijd in dezelfde soort ploeg. Je hebt dus de ochtend-, middag- of nachtploeg. Deze soort ploegendienst geeft je meer ritme en structuur.

DE 2-PLOEGENDIENST

In een tweeploegendienst werkt de ene ploeg bijvoorbeeld de ene week van 's ochtends vroeg tot 's middags en de andere week van 's middags tot laat in de avond. De andere ploeg neemt het werk over van de eerste ploeg, en de week daarna wisselen ze van dienst. Het drieploegenrooster volgt een vergelijkbaar patroon, met wat extra diensten.

DE 3-PLOEGENDIENST

In een drieploegendienst zijn er twee roosters mogelijk: voorwaarts en achterwaarts roterend. In het voorwaarts roterende rooster werk je in week 1 in de vroege dienst, week 2 in de late dienst, en week 3 in de nachtdienst. In week 4 begint het patroon opnieuw. Het achterwaarts roterende rooster heeft de volgorde nacht, laat, vroeg. Dit wordt vaak gekozen door nachtbrakers.

DE 5-PLOEGENDIENST

Het vijfploegendienstrooster heeft veel varianten. Uitgaande van een achturige werkdag werk je 60% van de tijd en ben je 40% vrij. Bijvoorbeeld, drie nachtdiensten, gevolgd door twee vrije dagen, dan drie late diensten, weer twee vrije dagen, en tot slot, drie vroege diensten, gevolgd door twee vrije dagen. Er zijn nog veel meer mogelijke roosters.

Elke soort ploegendienst heeft zijn eigen voor- en nadelen. We helpen je graag de juiste balans te vinden. Daarom hebben we enkele tips voor je: probeer regelmatige slaaptijden aan te houden, zelfs als je op ongebruikelijke tijden werkt. Zorg voor een gezonde voeding en blijf actief om je energieniveau op peil te houden, zelfs als een ploegendienstschema soms een uitdaging vormt voor je sociale leven.

Klinkt dit als iets wat bij jou past? Vergeet dan zeker niet onze vacaturepagina te checken. Met ruim 2000 vacatures bij verschillende topwerkgevers zit er altijd een match tussen. We spreken elkaar snel!