De Botlek

De Botlek is een haven en industriegebied gelegen in de regio Rotterdam. Het Botlekgebied strekt zich uit tussen Rotterdam en de Europoort. Het is een gebied met een grote concentratie chemische en petrochemische gerichte organisaties.

Botlekgebied

Geschiedenis Botlek

Na de 2e wereldoorlog werden er mogelijkheden gezocht voor het herstel van de economie. Om de economie te stuwen werd er hard gewerkt aan het herstel van- en rondom de Rotterdamse haven. Dit had tot doel om de handel en scheepvaart na de oorlog te hervatten. Eind jaren 40 werden de plannen voor de aanleg van de Botlek gemaakt. 

De Botlek is tussen de jaren 1954 en 1956 aangelegd. Deze bestond destijds uit de Chemiehaven, de Sint-Laurenshaven en de Derde Petroleumhaven. Door de jaren heen is het een middelpunt geworden voor petrochemische bedrijven en scheepswerven.

Dow Chemical en Cornelis Verolme zijn één van de eerste bedrijven geweest welke zich in de Botlek hebben gevestigd. De vestiging van Dow werd enige jaren geleden overgenomen door LBC, en de voormalige scheepswerf van Verolme wordt tegenwoordig voor het grootste deel gebruikt als reparatiewerf, en dan met name voor de offshore-industrie.

Type Industrie

Het grootste gedeelte van de bedrijven in de Botlek bevinden zich in de petrochemische industrie, tankopslagbedrijven en de opslag van droge bulkgoederen.

Werkgelegenheid Botlek

In de petrochemie wordt aardolie en de producten daaruit verwerkt. De petrochemische industrie in Nederland bevinden zich in de Botlek en de Europoort. De grote oliemaatschappijen hebben zich hier gevestigd. De petrochemische industrie is een industrie die zich continu blijft vernieuwen. Werk je in de Botlek dan ben je verzekerd van een steile leercurve.

Met de ontwikkelingen op het gebied van klimaatneutraal produceren en de eisen die daaraan worden gesteld vanuit de overheid, staat deze branche de komende jaren voor interessante vernieuwingen en werkgelegenheid.

Werken in de Botlek?

Wil je aan de slag in de Botlek? Gelijk heb je!

Bekijk vacatures