Employer Branding in de Maakindustrie: Versterk jouw werkgeversmerk

In de maakindustrie is het aantrekken en behouden van talent van cruciaal belang voor de voortgang van een bedrijf. In de huidige arbeidsmarkt worden mensen, en dus ook jouw medewerkers, meermaals benaderd door potentiële werkgevers. Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers voor jou blijven kiezen of hoe zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers voor jou kiezen? Een sterk werkgeversmerk (Employer Branding) zorgt ervoor dat jij je onderscheidt van de concurrentie.

 • 20 februari 2024
 • 3 min. leestijd
Eindhoven JV

Waarom Employer Branding?

Employer Branding verwijst naar de manier waarop een bedrijf zich positioneert als werkgever en hoe het wordt waargenomen door zowel huidige als potentiële werknemers. Hoe doe je dat in een branche waarin de instroom steeds minder wordt? Het aantrekken van technisch talent in de maakindustrie is, op z'n zachtst gezegd, uitdagend te noemen. Bouw je aan een sterk werkgeversmerk, dan bouw je aan de voortgang van jouw bedrijf want in de huidige arbeidsmarkt is het onderscheidend vermogen van jouw organisatie noodzakelijk om talent te werven en te behouden.

De voordelen van Employer Branding

Een sterk werkgeversmerk biedt verschillende voordelen voor bedrijven. Zo kan het de wervingsinspanningen vergemakkelijken en kan een positief werkgeversmerk leiden tot een hogere werknemersbetrokkenheid. Ga je voor groei? Neem dan het bouwen aan een sterk werkgeversmerk mee in jouw groeiplannen.

 • Aantrekken van Gekwalificeerd Talent
  Een sterk werkgeversmerk kan helpen bij het aantrekken van hooggekwalificeerde kandidaten die over de juiste vaardigheden en competenties beschikken die passen bij de cultuur en waarden van jouw organisatie.

 • Verhoogde Werknemersbetrokkenheid
  Door een positief werkgeversmerk op te bouwen, kunnen werknemers zich meer betrokken voelen bij het bedrijf en zijn doelen, wat kan leiden tot verhoogde productiviteit en een positieve werkomgeving.

 • Lager Personeelsverloop
  Werknemers die trots zijn op hun werkgever en zich verbonden voelen met het bedrijf, zijn minder snel geneigd om het bedrijf te verlaten, wat resulteert in een lager personeelsverloop en een stabielere werkomgeving.

 • Concurrentievoordeel
  Een sterk werkgeversmerk onderscheidt jouw bedrijf van concurrenten en kan dienen als een krachtig concurrentievoordeel bij het aantrekken van top talent en het behouden van waardevolle medewerkers.

De nadelen van Employer Branding

Hoewel Employer Branding vele voordelen biedt, zijn er ook mogelijke nadelen waarmee je rekening dient te houden. Een van de nadelen is dat het opbouwen van een sterk werkgeversmerk tijd en middelen kost. Een sterk merk wordt niet opgebouwd in een maand, soms heeft het jaren nodig. Veel organisaties zien er om die reden het belang niet van, terwijl op de lange termijn een sterk werkgeversmerk echt positief bijdraagt aan de werving van technisch talent.

Een belangrijke voorwaarde voor het bouwen aan een sterk werkgeversmerk: blijf consistent in jouw communicatie en de ervaring die je biedt aan werknemers. Doe je dit niet dan loop je het risico je geloofwaardigheid te verliezen en daarmee beschadig je het bedrijfsimago.

Waar te beginnen?

Als je in de maakindustrie wilt beginnen met Employer Branding, zijn er enkele stappen die je kunt volgen. Door consistent te zijn in je communicatie en acties, kun je geloofwaardigheid opbouwen en vertrouwen winnen bij zowel huidige als toekomstige werknemers. Blijf luisteren naar feedback, meet de impact van je inspanningen en pas je strategie aan waar nodig. Door stap voor stap te werken aan het opbouwen van een sterk werkgeversmerk, kun je waardevol talent aantrekken en behouden.

1. Onderzoek wat je als werkgever wilt uitstralen. Wat is de drijfveer van jouw organisatie? In marketingtermen: What's your why?
2.
Definieer de interne cultuur en waarden en zorg ervoor dat deze overeenkomen met wat je als werkgever wilt uitstralen
3. Betrek medewerkers in het proces. Gebruik hun input om je werkgeversmerk vorm te geven.
4. Maak een manifest: Waar sta je voor als organisatie, wat zijn de kernwaarden en drijfveren, waarom doet jouw organisatie wat het doet en waar wil het naartoe? Waarom willen medewerkers bij jouw organisatie werken?
5. 
Investeer in online en offline marketingcampagnes om je werkgeversmerk onder de aandacht te brengen bij potentiële medewerkers
6. Definieer acties voor interne medewerkers (kwartaaluitjes, halfjaarlijkse reviews en beloningsstructuren) en leg de output naast het manifest

Conclusie

Employer Branding is een krachtig instrument voor bedrijven in de maakindustrie om talent aan te trekken, te behouden en te motiveren. Door te investeren in het opbouwen van een sterk werkgeversmerk, kun je je als bedrijf onderscheiden en een concurrentievoordeel behalen. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van zowel de voordelen als de mogelijke nadelen van Employer Branding en te investeren in een strategie die past bij de unieke behoeften van jouw bedrijf.