omscholen naar de procesindustrie? tom deed het.

Tom begon zijn loopbaan in de horeca, waar hij lange avonden maakte en veel weekenden aan het werk was. Op een gegeven moment besefte hij zich dat hij zichzelf wilde doorontwikkelen en besloot een switch te maken. Hij kwam in de steigerbouw terecht. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met de procesindustrie. Door de vastigheid en doorgroeimogelijkheden in de branche besloot hij zich te laten omscholen.

  • 31 juli 2023
  • 3 min. leestijd
Omscholen

Tom, VERTEL EENS OVER DE START VAN JOUW LOOPBAAN...

,,Ik ben begonnen in de horeca. Uiteindelijk wilde ik daar mee stoppen omdat je al je weekenden, feestdagen en avonden aan het werk bent. Je sociale leven krijgt een klap. Eerlijk gezegd lagen mijn tekortkomingen op het werk als kok. Ik kan nog steeds leuk koken, maar ik bleef een beetje hangen op het modale restaurant niveau en ik wil ergens in uitblinken. Daarnaast geeft horeca weinig vastigheid en is het normaal om na een x-aantal jaar van werkgever te wisselen en ik wilde ergens voor een langere tijd blijven om mij door te kunnen ontwikkelen. Ik werk nu nog steeds wel eens in de horeca, maar dan voor het plezier en als barman.

Na de horeca kwam ik in de steigerbouw terecht, waar ik veel in fabrieken werkte. Hier kwam ik voor het eerst in contact met procesoperators. Het viel mij op dat deze mensen altijd tevreden zijn. Niemand klaagt over salaris, er is vastigheid, er zijn opleidingsmogelijkheden en je kunt doorgroeien. Dit heeft de doorslag gegeven om mij te laten omscholen tot operator."

WELKE OPLEIDING(EN) HEB JE GEVOLGD?

,,Zeven jaar geleden ben ik begonnen met Vapro B (MBO 3 opleiding voor operators). Daarna heb ik ook Vapro C (MBO 4) gedaan. Deze heb ik recent afgerond en ik ben van plan om binnenkort een nieuwe opleiding te starten. De opleidingen waren een flinke uitdaging in combinatie met werken en een gezinsleven. Hierdoor had ik beperkt de tijd om nieuwe informatie tot me te nemen en kwam ik in tijdnood. Dit heb ik uiteindelijk bespreekbaar gemaakt, waardoor ik de ruimte kreeg om mij te kunnen focussen op de opleiding. Uiteindelijk moet je doorzetten en jezelf motiveren. Aan het einde van de rit weet je dan waar je het voor gedaan hebt."

WAAROM HEB JE GEKOZEN VOOR DE PROCESINDUSTRIE?

,,Ik woon in Zuid-Holland waar er binnen 20 minuten van mijn huis 100, misschien wel 200, potentiële werkgevers gevestigd zitten in de procesindustrie. Daardoor heb ik weinig reistijd, maar daarnaast is het ook een branche waarin je goed kunt doorgroeien en jezelf kan blijven ontwikkelen. En uiteraard speelt het salaris ook mee."

WAT VIND JE HET LEUKST AAN JE WERK?

,,Het leukst aan mijn werk vind ik de diversiteit. Ik kan flexibel ingezet worden omdat ik een allround functie heb. Ik vind veel dingen leuk, maar naast de gewone werkzaamheden zijn er ook veel randwerkzaamheden. Zo neem ik deel aan werkgroepen en projectteams, dit geeft ook extra dimensie aan mijn werk. Maar ook bijvoorbeeld panellid zijn op een zakelijk event om mijn ervaringen te delen, geeft nieuwe prikkels. Dat soort werkzaamheden heb je niet dagelijks en dat houd je scherp."

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP? OP WERKGEBIED, MAAR OOK TIJDENS DE OPLEIDING(EN)?

,,Werkgerelateerd ben ik het meest trots op de stappen die ik al snel heb mogen maken. Na het opleidingstraject ben ik vrij snel omhoog geklommen op de ladder. Ik ben begonnen als filter operator en ben nu allround operator. Als er een mooie kans op je pad komt, moet je deze met beide handen aangrijpen. Dat heb ik dus ook gedaan!

Vanuit de opleiding ben ik het meest trots op het behalen van de wiskundetoets. Ik heb genoeg uitdagingen gehad, maar deze toets was noodzakelijk om de opleiding te kunnen behalen. Om deze toets dan met een voldoende af te ronden, geeft mij zeker een gevoel van trots."

WAT ZIJN JE AMBITIES IN DE PROCESINDUSTRIE?

,,Uiteindelijk zou ik graag doorgroeien naar shiftleader. Ik ben nu allround operator en neem soms de taken over van de shiftleader als hij bijvoorbeeld met vakantie is. Wanneer ik shiftleader ben, wil ik dan verder kijken waar ik naartoe wil groeien. Ik ben van plan om binnenkort de opleiding MVK (Middelbaar Veiligheidskundige) te gaan volgen om me op die manier meer te kunnen gaan richten op de veiligheid dan we nu al doen."

WAT ZOU JE ANDEREN AANRADEN DIE ZICH OOK WILLEN LATEN OMSCHOLEN NAAR DE FUNCTIE VAN OPERATOR IN DE PROCESINDUSTRIE?

"Zorg dat je goed voor ogen hebt waar je naartoe wilt. Er is veel mogelijk in de procesindustrie en het is heel belonend, maar het komt je niet zomaar aanwaaien. Laat vooral geen kansen voorbij gaan omdat je bang bent het bekende achter te laten. Als je maar genoeg motivatie hebt, dus niet dat je alleen maar meer geld wilt verdienen, en een reden hebt waarom je een bepaald doel wilt bereiken, ben je al goed op weg. Als je die reden voor jezelf duidelijk hebt, dan vind je wel een manier om met alles wat je toegeworpen krijgt om te gaan, dus ook een omscholing."

WANNEER IS HET OPLEIDINGSTRAJECT VOOR JOU GESLAAGD?

,,Eigenlijk ben ik tussendoor steeds tevreden. Ik moet nog ongeveer 35 jaar werken en wanneer ik pas tevreden ben als ik met pensioen kan, dan doe ik iets niet goed. Ik heb meerdere (kleine) successen behaald. Kiezen voor omscholing, het behalen van Vapro B en C en intern doorgroeien zijn allemaal successen die meehelpen aan het totaalplaatje. Er is een quote, ik weet niet precies van wie, maar deze beschrijft het precies: Als de 8- jarige versie van jezelf en de 80-jarige versie van jezelf naar jou kijken en zij zijn tevreden, dan heb je het goed gedaan. Dit houd ik altijd in mijn achterhoofd."