Met deze 5 tips kan jij elke ploegendienst aan

Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders draaien onregelmatige diensten en ruim 650.000 werken ’s nachts of in ploegen. Ook in de procesindustrie zijn ploegendiensten niet weg te denken. De diensten leveren vaak een mooi salarisstrookje op, maar het ritme kan bij de verkeerde gewoonten wel impact hebben op je gezondheid en biologische klok. Check daarom zeker onze 5 tips om jouw energielevels op peil te houden en gezond te blijven.

  • 31 juli 2023
  • 3 min. leestijd
Ploegendienst
ALLES OP ZWART

Een open deur, maar als je na een lange nachtdienst, of voor een vroege ochtenddienst, bij daglicht je bed in duikt, is rust heel belangrijk. Zorg daarom dat jouw slaapkamer totaal verduisterd kan worden en leg je laptop of telefoon weg voordat je naar bed gaat. Het ‘blauwe’ licht verstoort je slaap. Kun je echt niet zonder je telefoon, dan kun je zelfs je telefoon letterlijk op zwart zetten! Rijd je na een nachtdienst in het ochtendlicht naar huis? Doe dan je zonnebril op tegen het felle licht. Nog steeds wakker? Sla dan toch die vette hap na een nachtje ploegen een keer over, ook al heb je deze verdiend.

ZIE HET LICHT

Ga overdag altijd even de deur uit en blijf in beweging. Zelfs als je na een nachtdienst en gebroken ochtendslaap in je trainingsbroek op de bank wilt ploffen voor een potje gamen of een serie. Die Playstation en Netflix zijn er s’ avonds ook nog wel, maar het daglicht niet. Zo zorg je ervoor dat je biologische klok niet ‘doordraait’, blijf je fit en val je sneller in slaap!

STICK TO THE PLAN!  

Het klinkt misschien saai, maar plan wanneer jij je rust pakt en kijk vooruit met vrienden en familie wanneer je wel tijd hebt voor elkaar. Zo houden mensen rekening met jou en heb je altijd iets leuks in het vooruitzicht. Heb je de keuze? Ga dan altijd voor een 5-ploegendienstrooster in plaats van een 3-ploegendienstrooster. Zo krijgt je lichaam geen tijd om het dag- en nacht ritme om te draaien.

DE ‘PLOEGENDIENST-PAUZE-POWERNAP’

Is de cafeïne uitgewerkt, maar wil je toch fit en alert blijven tijdens je dienst? Dan kan een powernap in je pauze zeker helpen! Er zijn zelfs ‘powernap pods’ op de markt. Supersonische slaapcocons waarin je even kan opladen. Heb je geen 10.000 euro om er eentje mee te nemen naar je werk? Zoek dan een relaxte plek op, oordoppen in en ogen dicht. Verstop je niet te goed voor je collega’s of zet je wekker, want anders is je dienst wel heel snel voorbij.

MUZIEK IN DE OREN

Muziek is het antwoord op bijna alles. Onderzoek toont aan dat het je hersenen stimuleert en de alertheid verhoogt. Ook helpt het tegen stress en vermoeidheid. Wel handig tijdens een lange ploegendienst. Stem dus je radio af op een goede zender of check de ultieme playlist voor op het werk van Spotify. Zo kun je ook die laatste uurtjes knallen en scherp blijven.

Wil jij werken in de procesindustrie of ben je benieuwd naar de vacatures bij mooie bedrijven in de maakindustie? Neem dan contact met ons op of loop binnen bij één van onze vestigingen!