de gevolgen van de vergrijzing voor de procesindustrie

De vergrijzing is een probleem dat zich niet alleen voordoet in de maatschappij als geheel, maar ook in de procesindustrie. De procesindustrie is een industrie die van vitaal belang is voor de economie en de productie van essentiële goederen. Door de vergrijzing wordt de druk op de arbeidsmarkt in de procesindustrie groter. In dit blog zal gaan we in op de gevolgen van vergrijzing voor de procesindustrie en hoe je hiermee om kan gaan.

  • 31 juli 2023
  • 3 min. leestijd
Pro Industry 36

DE ARBEIDSMARKT

De grootste impact van de vergrijzing is die op de arbeidsmarkt. Oudere werknemers gaan met pensioen en er is onvoldoende instroom van jongere werknemers in de procesindustrie om deze vacatures te vervangen. Dit heeft tot gevolg dat er een tekort ontstaat aan geschoolde en ervaren werknemers. Een goede kennisoverdracht van de oudere generatie naar de jongere generatie is een speerpunt die nu in alle organisaties in de procesindustrie op de agenda moet staan. Heeft jouw organisatie al een mentoringprogramma ingericht?

VERANDERENDE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN

Oudere werknemers hebben over het algemeen meer lichamelijke klachten en kunnen niet altijd meer hetzelfde werk doen als vroeger. Dit kan leiden tot een verhoogd ziekteverzuim en meer arbeidsongeschiktheid wat weer kan leiden tot het stopzetten van productielijnen. Ga in gesprek met oudere werknemers over het eventueel aanpassen van werkplekken zodat fysiek werk mogelijk blijft.

SNEL ONTWIKKELENDE TECHNOLOGIE

Oudere werknemers hebben soms moeite om bij te blijven met deze ontwikkelingen. Opleidingen, bijscholing of webinars zorgen ervoor dat oudere werknemers bijblijven en dat kennis behouden blijft in de organisatie. Dit komt niet alleen de oudere werknemers ten goede maar het zorgt ook voor een soepele kennisoverdracht naar de jongere generatie in jouw organisatie.

EXTRA KOSTEN DOOR WERVING EN SELECTIE

Werknemers die met pensioen gaan, moeten worden vervangen door nieuwe werknemers. Dit betekent dat er extra kosten worden gemaakt voor werving en selectie en het inwerken van nieuwe werknemers. Daarnaast moeten er ook pensioenvoorzieningen worden getroffen voor de oudere werknemers die met pensioen gaan. De werving en selectielasten kun je o.a. verlagen door een goede bedrijfscultuur en een referralprogramma.

Hoe dan ook, de vergrijzing is een feit waar alle bedrijven mee te maken krijgen. De vervangingsvraag is groot en kennisborging is nodig. Een mentoringprogramma, het inhuren van specialistische professionals en tijdige (bij)scholing gaan je helpen het kennis in jouw organisatie te behouden.

Heb jij in jouw organisatie behoefte aan begeleiding rondom dit onderwerp? Onze professionals helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ze op.