Procestechniek

De procestechniek is een branche gericht op het creëren van producten welke dagelijks wereldwijd door iedereen worden gebruikt. Denk hierbij aan papier, frisdrank en computers. Ook bij producten zoals benzine komt er een heel proces kijken voordat het product gereed is voor gebruik. Bij procestechniek houdt men zich bezig met het bereiden van een product waarin de grondstoffen bij het eindproduct niet meer als zodanig worden herkend. Dit wordt ook wel omschreven als het proces waarbij er een aardverandering optreedt (de aard van de grondstof verandert).

Man met witte helm in fabriek bij machine1
Twee fabrieksmedewerkers bij een machine

Van grondstof naar cake

Laten we bijvoorbeeld de productie van een cake bekijken. De grondstoffen zijn cakemeel, suiker, melk en eieren. In het eindproduct (de cake) worden deze grondstoffen niet meer herkend in de vorm als dat deze zijn toegevoegd. De grondstoffen zijn wel degelijk in de cake aanwezig, maar de aard van deze grondstoffen is veranderd. Op het moment dat de cake wordt geproduceerd ontstaan er ook rest- of bijproducten, die gescheiden worden van het hoofdproduct. In de fabrieken van tegenwoordig is het proces zo geregeld dat er bijproducten ontstaan die meteen gebruikt kunnen worden als grondstof voor een nieuw product. Daarnaast ontstaan er ook bijproducten die geen waarde meer hebben. Dit wordt binnen de procestechniek gezien als afval.

Werkgelegenheid in de procestechniek

Voor de productie van de producten wordt er gebruik gemaakt van grote geautomatiseerde fabrieken. Binnen het productieproces wordt elke stap in de gaten gehouden door werknemers welke hiervoor opgeleid zijn. De machines worden in de gaten gehouden door procesoperators. Om er zeker van te zijn dat het eindproduct voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen wordt het gecontroleerd door een laborant.

Binnen de procestechniek is er voldoende werkgelegenheid. Voor de te verrichten werkzaamheden dien je over het algemeen in het bezit te zijn van een AOT (Algemene Operationele Techniek) Procesoperator diploma of een diploma van een soortgelijk niveau.

Jongen in fabriek vult flesjes

In welke beroepen kan jij aan de slag?

Join the pro's

We zijn altijd op zoek naar technisch personeel. Heb jij interesse maar niet de diploma's? Geen zorgen, in veel gevallen kunnen we jouw opleiding betalen!

Bekijk vacatures