• Blog
  • Welke Ploegendienst Past Bij Jou

Welke ploegendienst past bij jou?

Ploegendiensten zijn veelvoorkomend in verschillende sectoren, zoals industrie, gezondheidszorg en horeca. Doordat je ploegendiensten hanteert als werkgever heb je de mogelijkheid 24/7 door te kunnen werken. Dit kan essentieel zijn voor het produceren van bepaalde producten. Ploegendiensten hebben zowel voordelen als uitdagingen. Binnen de procesindustrie bestaan er verschillende ploegendiensten. Maar hoe ziet dat er dan uit? In deze blog leggen we je het uit.

Fabriekshal met twee lopende mensen

Een voordeel van in ploegendiensten werken kan voor jou als werknemer zijn dat je meer flexibiliteit ervaart binnen je werkrooster. Je hebt meer vrijheid en dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld ouder bent of als je een parttime studie volgt. Ook ontvang je een extra compensatie, dat noem je een ploegentoeslag. Dit is financieel gezien natuurlijk aantrekkelijk. Dat begrijpen we. 

Er bestaan verschillende soorten ploegendiensten. Om je meer inzicht te geven over hoe ploegendiensten eruitzien, hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

De vaste ploegendienst

In een vaste ploegendienst werk je als medewerker altijd in dezelfde soort ploeg. Je hebt dus de ochtend-, middag- of nachtploeg. Deze soort ploegendienst geeft je meer ritme en structuur.

De 2-ploegendienst

Hierbij werk je in twee verschillende ploegen. Dit gaat meestal over de ochtend- en middagploeg. Je werkt of van ‘s morgens vroeg tot ‘s middags, of je start ‘s middags tot middernacht. Ook deze soort ploegendienst brengt meer structuur en is handig als je graag een goed slaapritme wilt hebben.

De 3-ploegendienst

Deze soort ploegendienst wordt vaak gezien als de zwaarste. Hier werk je in 3 verschillende ploegen, de ochtend, middag of avond/nacht. Vaak werk je dan 3 weken in de ochtendploeg, 3 weken in de middagploeg en 3 weken in de nachtploeg. Dit noemen we ook wel een voorwaarts roterend rooster. Dit rooster kan een werkgever ook andersom inzetten, dan begin je met de nachtploeg en eindig je met de ochtendploeg. Je kan ook wel zeggen dat dit de juiste ploegendienst is voor echte nachtbrakers.

De 4-ploegendienst

Bedrijven die niet 24 uur per dag producten maken, maken vaak gebruik van een 4-ploegendienst. De 4 ploegen zijn verspreid over 24 uur en je werkt gemiddeld 6 uur per shift. Jouw uren worden verdeeld over 6 dagen omdat bij een 4-ploegendienst het bedrijf altijd 1 dag gesloten is.

De 5-ploegendienst

In een 5-ploegendienst werken werknemers in vijf verschillende ploegen die elkaar continu afwisselen. Elke ploeg werkt een bepaald aantal uur en na hun dienst nemen ze het werk over van de volgende ploeg. Dit type dienstrooster wordt vaak gebruikt in sectoren waar 24/7 productie of dienstverlening nodig is, zoals de maakindustrie of de gezondheidszorg. Het stelt bedrijven in staat om continuïteit te behouden en efficiënt gebruik te maken van personeel.

Elke soort ploegendienst heeft dus zijn voor- en nadelen. We helpen je graag de juiste balans te vinden. Daarom hebben we een aantal tips. Probeer regelmatige slaaptijden aan te houden. Ook als je op ongebruikelijke tijden aan het werk bent geweest. Eet gezond en blijf actief, zo blijft je energielevel op peil. Ondanks dat een ploegendienst schema je sociale leven soms een uitdaging maakt.

Klinkt dit als iets wat bij jou past? Vergeet dan zeker niet onze vacaturepagina te checken. Met ruim 2000 vacatures bij verschillende topwerkgevers zit er altijd een match tussen. We spreken elkaar snel!

Industriegebied

Werk voor de beste werkgevers in de industrie!

Solliciteer op een van onze vacatures

Vacatures